Zalety płyty indukcyjnej – dlaczego warto się na nią zdecydować?

Obecnie płyty indukcyjne stają się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem w stosunku do klasycznych gazowych kuchenek – wpływ na to ma przede wszystkim łatwość obsługi, a także większe bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania płyt. Bezpieczeństwo użytkowania wynika głównie z tego, że trudniej jest się po prostu poparzyć – może mieć to nie lada znaczenie, przykładowo, jeśli często gotujemy z dziećmi; poza tym, płyta indukcyjna jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości, gdyż nie musimy zdejmować całego oprzyrządowania oraz nie musimy się martwić, że przypali nam się sos lub coś, co spadnie na nią z naczynia.

Płyta indukcyjna pozwala również na szybsze przygotowywanie potraw dzięki, nomen omen, indukcji, która sprawia, że naczynie nagrzewa się szybciej a przy tym unika się strat energii. Sprawia to, że użytkowanie płyty jest bardziej ekonomiczne (choć sama jest nierzadko trochę droższym zakupem niż tradycyjna kuchenka) a przy tym potrawy mniej tracą swoich wartości odżywczych.

Płyty indukcyjne są świetnym rozwiązaniem dla każdej kuchni niezależnie od jej wymiarów, gdyż same płyty występują w różnych wariantach metrażowych – mniejsze wersje płyt indukcyjnych są równie łatwe w montażu i obsłudze, przy czym mogą mieć mniejszą liczbę pół indukcyjnych. Zasadniczo jednak, płyty indukcyjne występują w identycznych metrażach jak klasyczne kuchenki gazowe.

Płyty indukcyjne posiadają również wiele unikalnych opcji, które nie są z oczywistych względów dostępne w przypadku kuchenek gazowych. Płyty wyposażone są zazwyczaj w system sterowania pozwalający nam nie tylko dobrać „siłę” grzania na dowolnej z nich, ale również wybór odpowiednich programów ułatwiających gotowanie, jak na przykład opcja podgrzewająca wybrane pole tylko w wystarczającym stopniu do roztopienia czekolady bądź włączenia specjalnego trybu grzania, który pozwala nam bądź to szybko rozgrzać wybrane pole, bądź utrzymać przez chwilę bardzo wysoką temperaturę, gdy tego potrzebujemy, na przykład, do przygotowania mięsa lub ryby w stylu blackened.

Czerwiec 27, 2017

Dodaj komentarz